Zatrucie salmonellą

jajka Rezerwuarem bakterii są zwierzęta domowe oraz dzikie, a także gleba, nawóz, ludzie chorzy oraz nosiciele. Ważny rezerwuar pałeczek salmonella stanowią gryzonie, koty, psy, a także dzikie ptactwo. Najczęstszą przyczyną zakażenia są serowary Salmonella Enteritidis oraz Salmonella Typhimurium.

Do zatrucia salmonellą dochodzi po spożyciu żywności, która pochodzi od zakażonych zwierząt. Może to być mięso, mleko, a w najczęstszych przypadkach są to jajka. Zatrucie może być również spowodowane zjedzeniem majonezu, lodów, kremu, tataru, czy innych potraw, do których dodawane są surowe jajka. Innymi produktami, na które powinno się zwracać szczególną uwagę, są: galaretki, pasztety, pierogi, a także wszelkie, rozdrobnione przetwory mięsne. Do zatrucia salmonellą może ponadto dojść po spożyciu żywności, która jest zanieczyszczona odchodami zakażonych zwierząt, szczególnie drobiu, a także myszy i szczurów. Choroba, wywołana tą bakterią, a więc tak zwana salmonelloza, dotyczy znacznej liczby osób na całym świecie, co jest spowodowane przede wszystkim przemysłową hodowlą drobiu oraz przetwórstwem żywności. Pałeczki bakterii salmonella rozwijają się szczególnie w środowisku, w którym panuje ciepło, wilgoć oraz białko. W takich warunkach potrafią one żyć nawet przez kilka miesięcy, poza organizmem ludzi oraz zwierząt. Objawy zatrucia bakterią salmonellą pojawiają się już po upływie 6-8 gozin od momentu zakażenia.

Nie ma jeszcze komentarzy! Śmiało, bądź pierwsza/y! :)


Musisz mieć włączone javascript, aby wyświetlać komentarze.